čtvrtek 5. října 2017

I vdaná žena může mít milence, vibrátor a sny - rozhovor

Čtenář musí něco cítit – lásku, soucit, štěstí, radost, smutek, anebo se pořádně naštvat. Jen tak dokáže něco ve svém životě změnit. Není třeba, aby příběh vždy končil happyendem. „I já mám ráda šťastné konce, ale víme, co bylo dál, když se šťastně vzali? Neprudila je tchyně, nenašel si milenku a nebraly jejich děti drogy?“ ptá se Klára Dvořáková, autorka povídkového blogu Olívie Úžasná. Už rok se tu čtenáři každý čtvrtek těší na nový příběh s velkou otázkou – skončí to tentokrát dobře? Co nám Olívie v novém příběhu chce říct, čím šokovat, na jakou strunu zahrát, s čím pomoci?

Jedna žena, jeden web a dvanáct měsíců, dohromady přes šedesát příběhů a jeden obrovský splněný sen. Klára opustila slušně rozběhnutou kariéru manažerky online marketingu. Nějak jí to po letech přestalo dávat smysl. Před rokem spustila povídkový blog a určila si cíl – každý čtvrtek zveřejní Olívie Úžasná jednu novou povídku.

 

Léčivé povídky aneb i nevěra má své řešení


Klára hledala jméno, které nebude mít v ČR pět tisíc lidí, jako to její skutečné. „Olívie Úžasná je postava jako byla třeba slečna Marplová nebo Dr. Watson z Sherlocka Holmese. Jen nevypráví detektivky, ale léčivé příběhy. Je tak trochu bláznivá terapeutka, která skrz příběhy léčí lidské duše,“ usmívá se Klára. Může ale příběh léčit?

Olivie alias Klára (nebo Klára alias Olívie) říká, že lidé rádi slyší, že v tom nejsou sami a že i ostatním se v životě něco nepovede. „Hlavní je, že vždy existuje řešení. Představ si, že tě opustí manžel. Ty nechceš slyšet, že jsi byla blbá, když jsi s ním marnila třicet let života a že jsi měla víc dbát o to, jak se oblékáš a míň jíst a víc cvičit… Tím se užíráš sama a nijak to nepomáhá. Je lepší se dozvědět, že se to stává i těm, které mají padesát kilo i s postelí, a být krásná je jejich jediná starost. I takové opouštějí manželé, mají problémy s dětmi, přijdou o práci, zasáhne je nemoc nebo i něco horšího. A máš právo být naštvaná a nespokojená a mít chuť něco roztřískat nebo probrečet polštář. I vdaná žena může mít milence a vibrátor, nerada vařit, chtít volno jen a jen pro sebe, nevědět si rady, nebo třeba nechtít děti,“ vysvětluje Klára, „Je to její cesta, její zkušenost.“


 Šokuje vás? Otevřenost je jedna z věcí, kterou na jejím blogu najdete. Tahle a jiná témata rozebírá v povídkách, u kterých občas tuhne krev v žilách. Popisuje, rozebírá, ale nesoudí. Kdokoliv zjistí, že v tom není sám, každý si v tom najde to své.

 

Slyší lidi mluvit, i když mlčí


Přísně racionální manažerka, která byla „furt v práci“ dnes ráda maluje, rozdává léčivou Reiki energii, a slyší lidi mluvit, i když mlčí. Intuice, umění naslouchat, jasnoslyšení? Kde bere témata, ze kterých skládá své povídky? Většina je z každodenního života, ty nejniternější jsou ale z regresních terapií. „Některé povídky jsou z mých vlastních návratů do minulých životů,“ říká Klára, která se od online marketingu opravdu hodně vzdálila. „Dnes mi to přijde úplně normální, že třeba slyším, co lidé říkají, i když nemluví, ale kdyby mi někdo řekl před pěti lety, co budu dělat, pravděpodobně bych mu dala mokrý hadr na hlavu,“ usmívá se a dodává: „Všechno, co se kolem mne děje, je neuvěřitelné, až magické.“

 

Po léčivém čtení nastupuje slovo


Reiki, regresní terapie a psaní terapeutických povídek Kláře, zdá se, nestačí. Lektoruje kurzy tvůrčího psaní a pro ty, kteří neradi čtou, chystá audiopovídky. Olívie Úžasná bude léčit i slovem. Dosud publikované povídky by Klára ráda vydala knižně, proto oslovila prvního nakladatele. Jak to vypadá? „Pro vánoční trh už je asi pozdě, ale co my víme, ještě se může hodně věcí stát. Na blogu si zatím můžete přečíst třeba romantický příběh Anny, které chtěli vzít její sen a ještě jí namluvit, že to tak vlastně chtěla… Je to sice už druhý romantický příběh v řadě, což u mne není příliš obvyklé, ale beru to tak, jak to přijde. Zřejmě to někdo potřebuje slyšet,“ dodává Klára. Trochu z jiného soudku je zase povídka Rozveď se, nebo...

Pro Kláru je nadále tím klíčovým místem povídkový blog, kde se každý čtvrtek rozehraje nový příběh. Budete tleskat, spadne vám kámen ze srdce nebo budete Olívii spílat za to, kam až nechala své postavy dojít? Kdo se jednou začetl, nemůže se dočkat příštího čtvrtka.


Klára Dvořáková alias Olivie Úžasná říká, že happyend je jen nedovyprávěný příběh.



Autorka rozhovoru: Jitka Hemolová



Kniha Olívie Úžasná: Už nikdy mě nelíbej!



Žádné komentáře :

Okomentovat

Děkuji vám za jakákoliv povzbuzení či výhrady. Obojí mne posouvá kupředu;)

Nová knížka Olívie Úžasné

NEJČTENĚJŠÍ POVÍDKY NA OUZASNA.CZ