pátek 27. ledna 2017

Klára sekla s online marketingem, slibně rozjetou kariérou a vrhla se na psaní - rozhovor

Manažerka online marketingu „furt v práci“, energická a kritická žena, přísně racionální a věcná, která přesně ví, že jejím cílem je kariéra.

Dnes lektoruje kurzy tvůrčího psaní, píše povídky a blogy pro ženy, plánuje vydat knihu a ve volném čase ráda tančí, maluje a rozdává Reiki energii.

Že je to minimálně zvláštní? I to se vám v životě prostě může stát. Změna je přece život. Seznamte se s Klárou Dvořákovou, alias Olívií Úžasnou.


Z šéfky internetového oddělení a profíka v online reklamě k tvůrčímu psaní se nezdá být tak úplně přímý krok. Jak si se ke psaní a kurzům dostala? Proč právě tvůrčí psaní?

Já jsem pořád internetový profík;). Jen už to nedělám deset hodin denně v jedné firmě, ale pro pár malých podnikatelek. Už nepropaguji jen chlebodárcovy knížky, ale masáže, kosmetiku a třeba chlebíčky;).

Chlebíčky?

Jo, jo, někdo vaří marmeládu a jiný dělá chlebíčky na zakázku. Mimochodem chlebíčky od Janičky jsou výborné.;)

A ty kurzy psaní?

Prostě jsem začala dělat i další věci, co mne baví. Psaní, regresní terapie, Reiki, jógu…Zkoušela všechno možné – od internetové reklamy po energie a třeba automatickou kresbu. Na jednom z mnoha seminářů jsem potkala Danu Emingerovou. Kurz se jmenoval „Kurz krizové komunikace s médii“. Kromě jiného jsme cvičili psaní tiskové zprávy. Když jsem ji přečetla, Dana mi řekla, že mám talent a ať přijdu na její kurz tvůrčího psaní na Dobešku. Tam to všechno začalo. Vytvořila jsem blog pro účastníky Daniných kurzů (www.psaniPodleLustiga.cz) a začala jsem psát povídky na iDnes.

Nepřestává mne fascinovat, že si povídku holky z vesnice se sto obyvateli, může číst i víc než 5 tisíc lidí.;)

No a jak to pokračovalo? Z žáka na lektorku to přece jen musela ještě být nějaká cesta ne?

Po pár kurzech mi Dana nabídla roli asistentky a své pravé ruky. Později mne během kurzů v České spořitelně viděla i školit a usoudila, že je mne na asistentku škoda. A tak jsem se stala lektorkou tvůrčího psaní. I přes to, že jsem původně vystudovala informatiku. Tento víkend školím s Danou na Dobešce (je zcela plno) a začátkem března sama poprvé v Ženy s. r. o. Na jednu stranu je to obrovský skok, ale na druhou jsem ke knížkám a psaní měla blízko vždycky. Vždyť i toho internetového manažera jsem dělala v nakladatelstvích.

Kurz tvůrčího psaní pořádáš v Pracovně ŽENY s.r.o. v Praze na začátku března (4. až 5. 3.), co tam ženy (ale i muže) vlastně čeká? K čemu mi může být tvůrčí psaní, pokud se zrovna nechystám psát román?

Kolik emailů si skutečně přečteme od začátku do konce? Co si z nich pamatujete? Když procházíte články na webu, jak mnoho řádek má autor k dispozici, aby vás zaujal? A tohle je jedna z věcí, kterou vás na kurzu naučíme – vynechat nudný úvod a vtáhnout čtenáře rovnou do děje a udržet. Musí chtít vědět, jak to dopadne. Nevěříte, že to může fungovat? Přijďte si to zkusit. Detaily najdete v Kalendáři.

Tvůrčí psaní, které učíš, přetavuješ do praxe – nedávno jsi spustila blog o Olívii Úžasné – kdo je to, proč si ji vypustila do světa a proč bychom ji neměli minout?

Vzhledem k mé profesi informatika, je spíše ostuda, že jsem blog spustila až teď;) Stojím již za celou řadou webových stánek, ale na ten svůj web jsem si řádně počkala. Holt, příslovečná kovářova kobyla…Potřebovala jsem nějaký motor – motivaci, abych začala psát pravidelně. Zatím jsem psala jen občasně a množily se dotazy přátel, kdy už zase něco napíšu a kdy bude knížka;) Moc za tyhle otázky děkuji, protože mi dávají potřebnou energii.

A proč zrovna Olívie Úžasná? Má to nějaký skrytý podtext?

Jméno Olívie Úžasná jsem vybrala podle statistik. Mám pocit, že Klára Dvořáková se v ČR jmenuje několik set žen (možná i tisíc – nevím). Olívie Úžasná je jen jedna. Přitom bychom „Úžasná“ chtěla být asi každá.;) Ouzasna.cz se stala mým prostorem, kde neřeším, zda se téma hodí pro daný web a cílovou skupinu. Prostě jsem to já a to, co mne potkalo nebo oslovilo. Zároveň jsem si dala závazek, že uveřejním alespoň jeden příspěvek týdně. Magickým dnem je čtvrtek. Také jsou tady mé texty uveřejněné jako první. Komentáře jsou otevřené a jsem hodně ráda za zpětnou vazbu.

A co se všemi těmi povídkami Olívie Úžasné plánuješ udělat?

Zatím je to jen koníček, ale ráda bych za rok dala dohromady knížku. Myslím, že je to sen asi každého, kdo přijde na kurz tvůrčího psaní.

O tvůrčím psaní, o tom, jak napsat dobrý text a co všechno se lze na kurzu naučit, zase příště.


Na kurzech tvůrčího Psaní podle Lustiga na Dobešce

Inspiraci nejen pro psaní čerpá také z přírody

Knihovna Strahovského kláštera: i tady poletují múzy



26.1.2017, Kláru zpovídala Jitka Hemolová, převzato z webu Zenysro.cz

Nová knížka Olívie Úžasné

NEJČTENĚJŠÍ POVÍDKY NA OUZASNA.CZ