úterý 14. února 2017

Kdyby nám ho zakázali, tak bychom ho milovali - den sv. Valentina

Den svatého Valentina – pro mnohé den plný romantiky a srdíček, pro jiné komerční hnus, zavlečený z USA, který v Čechách nemá, co pohledávat... Ale tady historie říká: Omyl! 
Svátek jsme tu měli a slavili a pak nám ho zakázali! Kdo? No, komunisti přece…


Už jen fakt, že svatý Valentin byl Říman (a nikoliv Američan), poněkud odporuje tvrzení o původu svátku. Legenda říká, že tehdejší vládce Říma - Claudius II. nepovažoval ženaté muže za dobré válečníky. Nechtělo se jim odejít od rodin a bojovat za svého císaře. Proto Claudius II. vydal dekret, kterým sňatky zakázal. Katolický kněz Valentin však zákazu neuposlechl a tajně páry oddával. Po čase byl proto zajat, a po roce v žaláři, sťat.

K jeho svatořečení již v raném středověku jistě přispělo i to, že se podle legendy, ani ve vězení nechtěl vzdát své křesťanské víry, což by mu zachránilo život. Navíc za života učinil několik zázraků. O zázracích se ale na tento svátek moc nemluví, protože se týkaly léčby pakostnice a padoucnice, což moc romanticky nezní. I když zázrak, kdy uzdravil slepou dceru žalářníka, když pod jeho vedením přešla na křesťanskou víru, by v sobě nějakou tu romantiku měl...

Propojení s křesťanstvím a vírou byl patrně důvod, proč se svátek sv. Valentina po komunistickém puči v únoru 1948 přestal slavit. Cokoliv spojeného s vírou bylo považováno za nepokrokové, zpátečnické a hodné zatracení.

Květy mandloně jsou symbolem svátku sv. Valentina

Z podobného důvodu je dosud zakázán tento svátek např. v Saúdské Arábii. Jenže v době internetu a televize se cokoliv zakazuje mnohem hůře, a tak v arabských zemích funguje černý trh s květinami a svátek zde, především mladí lidé, stejně slaví.

Možná, že i nám by prospělo, kdyby tento svátek někdo zakázal. Začali bychom si ho vážit. Jsme už prostě takoví – Češi. Chceme to, co nám berou, a nechceme, co nám „cpou“.

Mimochodem, věděli jste, že podle Francouzů, když dostanete vlastnoručně vyrobenou valentinku s veršíkem, svědčí to o romantické lásce, ale koupená v obchodě znamená, že spoléháte na lásku toho nepravého? To už tak moc komerčně nezní, ne?.-))

---------------------

Pokud sháníte originální dárek s podtextem, můžete věnovat knížku Olívie Úžasné a říci to názvem knihy.-) Stačí objednat.


 


Nová knížka Olívie Úžasné

NEJČTENĚJŠÍ POVÍDKY NA OUZASNA.CZ