čtvrtek 16. března 2017

Kdo je větší magor? - povídka

Na silnici, uprostřed ničeho, parkují dvě auta. Vedle menšího z nich stojí muž a křičí na ženu uvnitř:

„Vypněte ten motor! Hned!“ a cpe ruku do okénka vozu.

„Proč?“ žena je zcela klidná, jako by si ani nevšimla, co svírá ten hrubián mezi prsty.

„Protože byste nám mohla chtít ujet,“ uchechtne se muž a hned k tomu dramatický dodá: “Ale to by bylo úplně zbytečný. Karel by vás dohnal a pak by to bylo fakt zlý. Je to fakt magor!“ mužova slova zní uznale. Hlavou kývne směrem ke druhému autu, kde za volantem sedí řidič. Okna jsou tmavá, proto je vidět jen jakási silueta a černá kožená rukavice, když údajný Karel odklepává popel z cigarety ven z auta.

„A proč bych ujížděla?“

„Třeba proto, že vám teď mířím pistolí na hlavu? Měla byste se bát,“ uvažuje muž nahlas. Není už si svou věcí tak jistý. Žena se nechová, jak by očekával, což sama stvrdí i dalšími slovy:

„Nebojím se. Co se mi může stát? Vše je v rukách božích. Řeknete mi, proč mi míříte na hlavu?“

„Abyste mi dala prachy a telefon,“ muž už toho má dost.

"A tohle je místo pokorné prosby? Zajímavé. Já se ale nebojím zemřít. Všichni jsme tady jen na chvíli. Naše těla nám byla propůjčena. Smrt je jen návrat Domů,“ žena má ruce na volantu a dívá se chvíli na muže a pak zase před sebe, jako by vůz stále ještě jel.

„Nech si ty keci a dej sem prachy a telefon. A taky hodinky…“ muž přejde do tykání.

„Nemám hodinky,“ žena odhrne rukáv levé ruky. Zápěstí je prázdné.

„Jak to, že nemáš hodinky?“

„Čas je jen iluze, ve které žijeme.“

„Seš cvok?!“

„Myslíte? Všechno je jen otázka pohledu na hmotu kolem nás.“

„Já tady nejsem od nějakýho zkurvenýho myšlení. Říkám, naval prachy!“

„Víte, že za tohle přijde trest?“ žena se zvídavě podívá na muže s pistolí.

„Pfff! Nikdy mě nechytěj. Mám to vošéfovaný,“ muž se celý nafoukne a narovná ramena. Na chvíli přestane mířit pistolí do auta. Raději pohledem zkontroluje silnici. Prázdná. Nikde nikdo. Ale jak dlouho ještě? Musí to tu rychle dokončit.

„Kdo by vás chytal?“ podiví se žena.

„No, fízlové přece.“

„Aha, vy mluvíte o světské spravedlnosti. Ale já myslím tu vyšší. Ničíte si karmu. Budete se muset kát. Ale nebojte, i vy dojdete nápravy a vykoupení … Vaše aura se znovu vyčistí a vy splníte svůj úkol… Potřebujete srovnat čakry, aby vás přešel ten hněv, co v sobě nosíte…“

Co to meleš, ty magorko? Dej mi prachy a já mizím.

„Čistíte si doma prostor? Zkoušel jste někdy meditovat? Divil byste se, jak málo stačí, a budete nový člověk. Já znám pána, který začal s meditacemi až v padesáti a jak ho to posunulo. Dnes se vůbec nezabývá touhou vlastnit, ale svobodnou myslí. Je z něj úplně nový člověk...“

„Jaký nový člověk? Jaký meditace? Ženská bláznivá!“ muž se rozhlíží, jestli ho někdo nesleduje. Není v autě kamera? Zdá se, že nikde nic. Tak co tak blbne? Stojí mu ty prachy vůbec za to? Vždyť stopnout si někoho jiného, je tak snadné. Kašle na to!

Muž se otočí a skoro utíká zpátky ke svému autu. Ještě než doběhne, už volá na řidiče: „Ježíši, ta ženská je cvok! Karle, slyšels to? Startuj, ať jsme pryč! Okrademe někoho jinýho. S touhle magorkou já se tady dohadovat nebudu. Prej karma či kýho výra… Brrr.. Čeká snad, že teď na to budu myslet...? Jeď už! Celý je to tu nějaký divný...“



Kniha Olívie Úžasná: Už nikdy mě nelíbej!

Kam dál?

Index mateřské péče
Bacha na bábu!
Jak to máte časem? Hrajeme si na honěnou
Dneska mám dračí
Kdo je větší magor?
Proč jsi přišla?

Rozhovor s Olívií Úžasnou

Žádné komentáře :

Okomentovat

Děkuji vám za jakákoliv povzbuzení či výhrady. Obojí mne posouvá kupředu;)

Nová knížka Olívie Úžasné

NEJČTENĚJŠÍ POVÍDKY NA OUZASNA.CZ