neděle 20. září 2015

Stamichman škodílek - nové pověsti o horském duchovi Králického Sněžníku

Stamichman se hrozně nerad nudí. Nikdy nevydrží na jednom místě. A když může, dopřává si tu radost a utahuje si z lidí.
V dávných dobách se hurónsky smál, když zafoukal do komína, až saze létaly po chalupě a usazovaly se na bílých peřinách. Posílal vítr pootvírat všechna okna – chalupníci pak běhali po místnosti, zakopávajíce jeden o druhého, když se snažili okna opět zavřít a vyhnat tak průvan ze světnice.

Tu a tam převrátil fůru se senem či s dřívím, postrašil bábu s roštím, prohnal se starým mlýnem v roztodivném převleku nebo rozehrál stínovou hru na děti, které se zapomněly po klekání v lese.
Jenže časem byly jeho žertíky známé široko daleko a už bylo mnohem těžší někoho místního napálit. Naštěstí dnes do kraje pod Králický Sněžník jezdí noví návštěvníci – turisté, lyžaři, chalupáři...
Ty nové možnosti! Teď už nedělá jen průvan, větší legrace je shodit pár drátů a vypnout elektriku – to je pak mela. Stamichmana nepřestává fascinovat, že lidé najednou vůbec nevědí, co mají dělat. Odkládají notebooky, nejde jim internet ani televize a koukají na sebe jak vejři, nevědouce, co s volným časem. Nejraději by jim ukázal, jaká je legrace to všechno sledovat. A ještě raději, co všechno se dá dělat i bez elektřiny. Jenže lidé ho neslyší. Alespoň někteří…
I tak má Stamichman návštěvníky moc rád, a když chtějí domů, ucpává jim výfuky aut bramborou, aby nemohli odjet pryč a jemu se nestýskalo.

=====
Stamichman [štamichman] – každé hory mají svého patrona či strážce a na Králickém Sněžníku na Dolní Moravě panuje Stamichman. Je to horský duch, nosí kouzelnou hůl se slonem a lidi ve svém kraji má opravdu rád. Jen jim občas provede nějakou tu lumpárnu. Jen tak, aby byla legrace.
Samotné jméno Stamichman pochází z německého slova Stamm Gast [štamgast], tedy ten, kdo je tu jako doma a všichni místní ho znají. Stamichman je doma na Králickém Sněžníku. Patří k němu odnepaměti.
Vybrané příběhy naleznete na Dolní Moravě na Stamichmanově naučné stezce, která by měla spatřit světlo světa již na podzim 2016. Budete si zde moci koupit i knížku, kterou jsme napsali na kurzu.



Žádné komentáře :

Okomentovat

Děkuji vám za jakákoliv povzbuzení či výhrady. Obojí mne posouvá kupředu;)

Nová knížka Olívie Úžasné

NEJČTENĚJŠÍ POVÍDKY NA OUZASNA.CZ